Öka tillgängligheten med fjärrskrivbord
 • nyheter
 • Öka tillgängligheten med fjärrskrivbord

Fjärrskrivbord som teknik har funnits rätt länge. Och allt fler företag upptäcker fördelarna med det. Eftersom grunden till fjärrskrivbord – själva idén – är att alla programvaror installeras och drivs central på en server, och inte på din dator, öppnar det upp en rad möjligheter.

En av de många fördelarna med fjärrskrivbord är att du till exempel kan arbeta mer mobilt. Data och filer lagras centralt på servern vilket innebär att du alltid har åtkomst till dem. Oavsett var du befinner dig.


Barbados till Stockholm

Det enda du egentligen behöver är internetuppkoppling och en programvara som enkelt kopplar upp dig mot den centrala servern. På din skärm – oavsett vilken enhet du väljer att arbeta på – speglas din skrivbordsbild. Där har du dina program och tillgång till all den data och alla de filer du vanligtvis arbetar med när du fysiskt sitter på ditt kontor. Den enda skillnaden nu är att du likaväl kan arbeta från Barbados som Stockholm. Valmöjligheterna och fördelarna med fjärrskrivbord är som sagt var många. Men det finns också vissa nackdelar. För att göra det enkelt för dig att få en god överblick, har vi sammanställt en lista med både fördelar och nackdelar. Tanken är också att listan ska ge dig lite mer matnyttig information om hur du och ditt företag kan använda fjärrskrivbord.


Fördelar med fjärrskrivbord

 1. Du slipper egen server och datahall
  Det innebär en lättnad i din ekonomi eftersom du inte behöver investera och underhålla en egen serverhall. All din data ligger på en central server och sköts av en professionell IT-support.

 2. Du slipper installera och uppdatera program
  Alla dina program installeras och driftas på den centrala servern. Det innebär att du inte behöver köpa dyra program att installera på din dator. Med en outsourcad drift-support behöver du inte ens uppdatera eller underhålla programmen. Det sköter IT-driften åt dig.

 3. Säkerhetskopiering och backup
  Enligt en analysrapport från Svensk Säkerhet framgår det tydligt att många mindre företag, som lagrar affärskritisk information (exempelvis offerter, lösenord och kunddata) på externa hårddiskar går i konkurs om hårddiskarna förstörs i en brand eller försvinner i ett inbrott, eftersom de inte kan återskapa dokumenten. Med automatisk backup i molnet behöver du inte oroa dig. IT-driften sköter dessutom all säkerhetskopiering åt dig.

 4. Förenklad IT-miljö
  Du kommer bli effektivare av bara farten eftersom hela din lokala IT-­miljö förenklas när du placerar din IT-lösning i molnet. Det innebär också att du inte behöver djupgående kunskaper om IT, för alla drifttekniska frågor sköter din IT-support.

 5. Minskade kostnader för hårdvara och licenser
  När du inte installerar program på dina datorer så krävs det inte så stor datorkraft för att driva dina program. Faktum är att du kan minska kostnaden för dina hårdvaruinköp eftersom du kan investera i billigare datorer. Dessutom behöver du inte köpa egna licenser för servrar och programvaror. Och du slipper också uppgradera licenserna. IT-supporten sköter allt det.

 6. Ökad tillgänglighet
  Med tanke på att det enda du behöver för att kunna jobba är en internetuppkoppling, så ökar möjligheterna för dig att alltid vara tillgänglig. All data du behöver finns i molnet, optimerat och anpassat precis så som du själv önskar ha det.

 7. Jobba var och hur du vill
  Det spelar ingen roll om du är en inbiten PC-användare, Mac-fantast eller föredrar att arbeta med en surfplatta eller smart telefon – allt funkar. Det enda du behöver göra är att koppla upp dig. Och var du gör det någonstans är upp till dig. Ja, kanske också din chef.

 

Nackdelar med fjärrskrivbord

 1. Internetuppkoppling
  Den största fördelen är kanske även den största nackdelen. Det enda du egentligen behöver är internet. Har du inget internet kan du inte jobba. Och driftstopp är ingenting man vill ha inför den viktiga presentationen direkt.

 2. Rörlig media och tung grafik
  Ska du till exempel arbeta med tunga bilder eller klippa filmer, kan det hända att programmen du arbetar i, inte flyter på så som du önskar. Fjärrskrivbord är nämligen inte särskilt bra på att hantera alltför bildtunga program. Tekniken har utvecklats på området och nya lösningar finns. Om inte annat är det en fråga för IT-supporten.

 

Outsourca din IT-drift

Det finns såklart både fler för- och nackdelar. Givet är i varje fall att ett fjärrskrivbord kan förenkla hela din IT-miljö, öka mobiliteten i din verksamhet och göra både dig och dina kollegor mer tillgänglig. Om du dessutom lägger ut din IT-drift på en extern leverantör – så kallad outsourcing – kan du göra stora kostnadsbesparingar. Vill du veta mer om hur du kan jobba smartare med din IT? Gå till våra IT-tjänster.

Kontakta oss