Enskilda Gymnasiet

Jakten på förbättrad luftkvalitet i skolan

Mitt i centrala Stockholm ligger Enskilda Gymnasiet. Personalen insåg att den dåliga inomhusluften var ett bekymmer, då detta gav eleverna högre sjukfrånvaro eller trötthet, vilket resulterar i sämre prestation. Utöver detta sprids säsongsinfluensan, vinterkräksjukan eller nu även Covid-19.

 

Många vet att trafikföroreningar är ett problem men tänker inte på att det även påverkar luften inomhus. Det kan speciellt vara problematiskt för personer som har astma, pollen, allergier eller luftrörsproblem.

Jonas Persson som är projektansvarig för Enskilda Gymnasiet bestämde sig redan innan pandemin för att göra något åt saken, och ville prova olika sätt för att få en mer hälsosam skolmiljö.

– Vi ligger mitt i Stockholms innerstad och är medvetna om att vi verkar i en miljö som är extra utsatt för trafikföroreningar. Det är viktigt att eleverna håller sig friska, orkar med skoldagen och inte blir trötta av dålig luft. Extra viktigt är det att de är alerta till slutproven på vårterminen, säger Jonas Persson, projektansvarig på Enskilda Gymnasiet. 

 

Problemlösaren LightAir Health+

Prenumerationserbjudandet, LightAir Health+, har en bakomliggande teknologi som har påvisats ha effekt mot luftburet virus och kan därmed reducera smittspridningen. På grund av dess vetenskapligt påvisade effekt har luftrenaren tilldelats International Facility Management Associations nordiska innovationspris.

Jonas Persson fick under ett möte med LightAirs samarbetspartner Office Management rekommenderat LightAir luftrenare, som ska ge ren och virusfri luft.

– Jag vill alltid ha evidens, och tekniken hade testats av Karolinska Institutet i sju år. Baserat på det faktastudien uppvisade bestämde jag mig för att prova LightAirs luftrenare.

Sammi Amri, Account Manager på Office Management, ser en ökning i efterfrågan på luftrenare.

– Fler verksamheter och företag får upp ögonen för utmaningarna med inomhusluften. Våra luftrenare eliminerar så gott som alla skadliga partiklar i luften och prenumerationstjänsten innebär att man slipper tänka på skötsel, filterbyten och garantier, säger Sammi Amri.

Utan att veta att en pandemi var på väg kompletterade också Jonas Persson luftrenarna med LightAirs virushämmare. Luftrenaren filtrerar bort partiklar och virus medan virushämmaren tar bort viruset direkt i luften då den skickar ut miljontals negativt laddade joner som förstör viruset. Den är nu också testad och godkänd för Covid-19.

Spanskläraren Fabio Moreno, som har problem med astma och luftrör, märker skillnad. Just i hans personalrum kom det dessutom in röklukt som satte sig i kläderna. Ett kolfilter i ventilationen hjälpte inte.

– Jag märker skillnaden i luften och har mindre besvär med luftrören, inte bara lite utan enormt mycket, och röklukten är borta. Luftrenarna och virushämmarna hörs knappt, inte ens när rummen är tomma. Och de drar så lite ström att vi inte behöver sätta av och på dem, säger Fabio Moreno.

 

Skolan utökar sina prenumerationer

Det positiva mottagandet och resultatet gjorde att Enskilda Gymnasiet utökade sina två prenumerationer till trettio. Detta av att utvärderingen var god med mindre besvär av astma, allergier och en förbättrad luftkvalité. Många upplevde också mindre trötthet och förbättrad koncentrationsförmåga. Totalt installerades luftrenare för en luftkapacitet på över 20 000 kubikmeter per timme och med motsvarande mängd virushämmare.

Jonas Persson är också nöjd med LightAirs upplägg med en problemfri prenumeration där LightAir sköter allt.

– Jag tror att virushämmarna kan minska elevernas och personalens förkylningar och de årliga säsongssjukorna framöver. Och skulle det dyka upp en ny variant på SARS så känns det tryggt att ha LightAir på plats.

 

Liknande artiklar

Chatta med oss
Chatten är stängd