Extreme och Xite har kopplat upp 70 Bastard Burgers-restauranger

Ett välkomponerat nätverk

 

Det finns de som lever efter devisen “eat, pray, love”, medan andra helst gör saker på sitt sätt. Och när du serverar Sveriges godaste burgare och expanderar din restaurangkedja “like a Bastard”, då måste du ta din kommunikation på Extrem(e)t allvar. Läs beskrivningen om hur vi tillsammans med vår partner Xite byggde ett framtidssäkrat nätverk för en expansiv streetfood kedja vid namn Bastard Burgers!

Det skulle förmodligen vara enklare att beskriva vad Bastard Burgers inte är, än vad de faktiskt är. Den svenska restaurangkedjan är lika känd för sina goda burgare som för sin unika, sköna företagskultur som hyllar streetfood i alla dess former. Att göra saker och ting “like a Bastard” har utvecklats till en livsstil, som dels handlar om gatukonst med inspiration från New York, och dels om en välkomnande attityd och klimatsmarta initiativ.

Bastard Burgers är stolta över att använda lokalproducerade råvaror av hög kvalitet, och att de kan erbjuda vegobaserade alternativ till i stort sett hela menyn. Vare sig du är köttälskare eller vegan, rocker eller hip-hopare, mor eller son – är du alltid välkommen in för att äta gott, hänga och bara känna att du lever livet. Och det har visat sig att det är många som gillar att göra saker och ting “like a Bastard”.

 

Ett expansivt och spännande projekt

Det började i Luleå 2016, med en liten restaurang som hade 17 sittplatser och ett gäng vänner fulla av idéer, som snabbt växte till en stor kedja med 900 anställda på 70 restauranger i Sverige, Norge och – från och med hösten 2022 – även Finland. Bastard Burgers känner inga gränser, och har även tagit sin musik, graffiti, streetwear och oerhört goda streetfood så långt som till ikoniska East Village på Manhattan, New York.

Trots att de numera redan ligger på topp vägrar Bastard Burgers att förlora sin personlighet och autenticitet, som tagit dem dit dem är idag. Men, med en så explosionsartad tillväxt följer ett stort behov av en digital miljö som håller samman helheten och ser till att standards och processer följs överallt i hela restaurangkedjan.

 

Ett Extrem(e)t nätverk

Xite har jobbat med Bastard Burgers sedan de öppnade sin sjätte restaurang i Sverige, och har därefter levererat en IT-infrastruktur som stödjer både företagets back-office-funktioner samt Wifi-nätverk för gästerna på alla restauranger.

”I början skrev vi ner recept för hand på post-it-lappar som vi delade med varandra. Om vi ville ändra på något hade vi inget enkelt sätt att dela informationen med alla de andra restaurangerna”, säger Rickard Enbom, medgrundare och delägare i Bastard Burgers. “Vi behövde ett nytt, centraliserat sätt att dela information tvärsöver hela företaget, samtidigt som vi behövde ett sätt att hålla koll på all vår affärsdata och våra dokument.”

Men snart var inte det heller tillräckligt.

 “Vi ville även att den nya nätverksinfrastrukturen skulle stödja vårt mobila kommunikationssystem, i linje med vår ´mobila strategi´. De flesta av våra anställda är 20–25 år, så de tillhör den första verkligt mobila generationen som ofta använder mobilen för sin internetkoppling och kommunikation. Och de vill i högsta grad knyta an, och känna delaktighet med jobbet och sina kollegor”, tillägger Rickard Enbom.

“Bastard Burgers behövde en flexibel, robust och enkel nätverkslösning som stöd i sin snabba tillväxt. Detta för att kunna lägga allt fokus på affärsutveckling snarare än detaljstyrning av datakommunikationen mellan de olika anläggningarna”, förklarar Rickard Sellstedt, Senior Näverks- och Säkerhetskonsult på Xite. “Det stod tidigt klart för oss att lösningen behövde vara molnbaserad. Och när du tänker på molnbaserade nätverkslösningar, då vänder du dig till Extreme Networks”.

 

Receptet på ett välkomponerat nätverk

Nätverksinfrastrukturen som Xite erbjuder i form av ”network-as-a-service” (NaaS) har baserats på noga utvalda accesspunkter och switchar från Extreme, som är speciellt designade för företag med en geografisk spridning av mindre lokala enheter.

“Vi rekommenderade ExtremeSwitching X435 Serien eftersom den passar perfekt för Bastard Burgers behov av en kostnadseffektiv ethernetuppkoppling på sina restauranger och i hela nätverket”, säger Rickard Sellstedt. "Med EXOS erbjuder X435-serien full layer 2 switching, statisk routing, avancerad PoE, rollbaserad policy, omfattande säkerhetstjänster, och – tack vare den industriledande AVB-tekniken – fick vi en pålitlig ethernetöverföring i realtid för dagens multimedia-appar som dagens anställda och många restauranggäster använder.”

Standardbaserade 30W PoE-anslutningar på X435 möjliggjorde driften av Bastard Burgers Ethernet-anslutna enheter, som IP-telefoner eller trådlösa wifi 6 AP:er, utan att behöva någon installation av extra elkablar. Dessutom saknar switcharna fläktar vilket var viktigt om de sitter utanför kabelskåpen och därmed perfekta för miljöer som Bastard Burgers restauranger.

 

En smart restaurang

Alla komponenter i nätverket är molnbaserade, vilket gör att Xite kan monitorera dem från sitt Network Operation Center och Security Operation Center. Användandet av ExtremeCloud IQ, vilket är den industriledande molnplattformen, har möjliggjort en så kraftfull, enkel och säker hybridmolnlösning som möjlig.

“Vi kunde därmed få en helhetsbild över prestanda, hälso- och säkerhetsstatus för alla användare och alla enheter runtom hela nätverket, samtidigt som vi la till en detaljerad och standard baserad policy för hundratals installerade enheter på Bastard Burgers-restaurangerna”, säger Rickard Sellstedt.

De integrerade apparna gjorde dessutom att Bastards Burgers genom sitt nätverk kunde fatta bättre affärsbeslut, erhålla en ökad trådlös säkerhet, samtidigt som man fick en smidigare inskolningsprocess och enklare gästaccess.

“Som exempel kan nämnas att Extreme AirDefense förenklade skyddet, övervakningen och säkerheten för de trådlösa LAN-nätverken, medan ExtremeGuest bidrog med en robust och heltäckande lösning för interaktionen med restaurangens gäster. Dessa analytiska insikter används för att besökarna ska känna personligt engagemang och uppleva visionen av en smart restaurang”, lägger Rickard Sellstedt till.

Sist, men inte minst, så hjälper maskinlärningsdata IT-administratörerna att enkelt identifiera och övervaka nätverkets driftsstatus. Medan SD-WAN ger full redundans och möjligheten att automatiskt dirigera om nätverkstrafiken vid exempelvis extra tung trafik eller avbrott, så att Xite kan leverera enligt den servicenivå man garanterat i leveransavtalet. 

 

Planen? Att expandera överallt!

Bastard Burgers story är en klassisk berättelse om hur rätt nätverkslösningar spelar en nyckelroll för ett snabbväxande företag.

“Vi visste ganska tidigt att Bastard Burgers skulle bli en succé och vi ville fortsätta expandera. Nu har vi 70 restauranger i 4 länder och vår plan är att etablera oss överallt. Nätverkslösningen som Xite och Extreme erbjuder kommer fortsätta att spela en nyckelroll i vår framtida tillväxt och framgång”, sammanfattar Rickard Enbom.

 

Liknande artiklar

Chatta med oss
Chatten är stängd