Musik och produktivitet

Vill du skapa en mer stimulerande arbetsmiljö? Då kanske musik kan vara lösningen. Musik kan spela en stor roll i att skapa en positiv och produktiv arbetsmiljö för företag. Nedan ger vi några exempel.

1. Musik kan hjälpa till att öka koncentrationen och minska distraktioner

En studie vid Florida National University visade att personer som lyssnade på musik medan de utförde monotona uppgifter, såsom att skriva eller läsa, upplevde en ökad koncentration och effektivitet.

 

2. Musik kan minska stress och öka motivationen

Många människor upplever att musik hjälper dem att koppla av och lindra stress, vilket kan göra det lättare att hantera pressade arbetsmiljöer och deadlines. Musik kan också öka motivationen genom att ge en känsla av gemenskap och gemensamma mål.

 

3. Musik kan skapa en trevlig atmosfär på arbetsplatsen

En positiv arbetsmiljö kan bidra till att öka anställdas välbefinnande och engagemang, vilket kan leda till bättre prestationer. Musik kan hjälpa till att skapa en trevlig atmosfär genom att skapa en gemensam upplevelse och förbättra social gemenskap bland anställda.

 

4. Rätt stil på musik genererar en förstärkt företagsprofil genom akustisk profilering

Säg det med musik! Med rätt musikval kan du välja hur dina besökare ska uppfatta ditt företag.

Kommentarer från vår teknikexpert Kristoffer Nord

Även om vi vet att musik på arbetsplatsen generellt genererar bättre känsla och produktivitet är det viktigt att beakta eventuella olikheter i musiksmak och se till att alla på arbetsplatsen känner sig bekväma med den spelade musiken. Vi brukar lösa det genom att implementera tjänster som skapar en musikprofil baserat på kunden och den yta där den ska användas. 

En annan sak som är otroligt viktigt för företag som önskar investera i musikanläggningar är att undvika felaktig teknisk lösning som ofta resulterar i bristande driftsäkerhet och slutar med att det inte används. Exempel på det är wifi-baserade lösningar som fungerar fint i hemma-miljöer men i ett företagsklimat har hög risk för driftsproblem. 

Fun fact

Mozart-effekten är en term för fenomenet att lyssna på musik av Wolfgang Amadeus Mozart eller andra klassiska kompositörer och hur det kan ha positiva effekter på människors koncentration, intelligens och problemlösningsförmåga. Detta förhållande har undersökts i ett antal studier.

Viss forskning tyder på att det kan finnas vissa samband mellan musik och hjärnfunktion så hjärnan blir ovanligt högt stimulerad av att lyssna på musik med stråkinstrument.  Det är dock fortfarande omtvistat om det finns ett specifik effekt av att lyssna på just Mozarts musik.

Liknande artiklar

Chatta med oss
Chatten är stängd