{{ctrl.viewMoreText}}

News

Naturliga luftrenare

Du svävar tyngdlöst runt i de cylinderformade rummen på rymdstationen ISS. Plötsligt flyter en krukväxt förbi. Ja, det kanske var ett extremt exempel. Men faktum är att även NASA har insett att krukväxter är det absolut bästa sättet att rena luften på en rymdstation. Detsamma gäller kontoret.

 

Dålig luft

Det är inte många som jobbar på en rymdstation, såklart. Men de flesta av oss går till någon typ av kontor, arbetar i snitt 8 timmar per dag, andas samma luft 40 timmar per arbetsvecka. Kanske sitter du framför en dator, eller är omgiven av någon annan typ av kontorselektronik på ditt kontor. Då bör du veta att Xylen och Toluen, som är två brandfarliga kemikalier, ofta finns i den tekniska utrustningen du omger dig av. Datorskärmar, till exempel. Och det finns i luften du andas.


Vetenskapen visar vägen

Lösningen på problemet är så mycket enklare än man kan tro. Det stavas – växter. Flera vetenskapliga studier och forskare påvisar effekten av att växter kan ha en positiv inverkan på luften vi andas på våra kontor. De neutraliserar skadliga gaser och ger oss renare luft. En studie på Nederländska skolbarn visade inte bara att deras hälsa förbättrades av bättre inomhusmiljö. De fick dessutom bättre inlärningsförmåga och ökad kreativitet. Allt på grund av ett par växter.


Gifter på ditt kontor

Så vilka typer av gifter rör sig i luften i din kontorsmiljö? Faktum är att det är en idel samling kemikalier och giftigt lösningsmedel som aceton, alkohol, ammoniak, bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen och toluen, som svävar fritt omkring i luften. Luft du ska andas. För att veta exakt vilka kemikalier som finns på ditt kontor är det bra att veta att aceton, alkohol, ammoniak och bensen finns i all typ av lösnings- och rengöringsmedel. Det är alltså restpartiklar som finns kvar, exempelvis efter en städning av toaletterna. Formaldehyd finns i olika sorters textilier; soffor, fåtöljer och kontorsstolar bland annat. Xylen och toluen strålas ut från kontorets elektronik. Datorskärmar och digitala informationstavlor till exempel. Men håll i hatten – det finns hopp!


Växter renar

Överlag tar växter upp koldioxid och producerar syre. Men det är ett fåtal som faktiskt renar vår luft. Fredskalla, guldpalm, gullranka, ampellilja, paradisträd, svärmorstunga aralia/fatsia japonica, hjälper alla till att rena luften. Framförallt mot de kemikalier och restprodukter som nämns i rubriken ovan. Och dessa växter gör ett synnerligen bra jobb att filtrera luften från giftiga partiklar och omvandla dem till frisk luft. Kontakta oss så hjälper vi dig att få naturliga luftrenare på ditt kontor. Ja, växter alltså.

Kontakta oss